bootstrap themes

HONDA CRF 1100 L Africa Twin Adventure Sports - 2020
autor: Tomislav Veček

Ukazala se prilika za testnu vožnju, da probam kraljicu, tihu patnju mnogih, mjerilo klase, legendu, da pogađate, radi se o novom modelu Africe Twin. Model rođen prije više od 3 desetljeća, tada pod nazivom XRV 650 Africa Twin. Taj model je već lagano padao zaborav, spominjao se kao svetinja u svim razgovorima oko motora. Tada je došla 2016. godina i HONDA je na tržište izbacila novi model CRF 1000 L Africa Twin. Od tada ponovno uživa veliku naklonost kupaca, nezaobilazna je u svim usporednim testovima, uvijek ona sa kojom se drugi uspoređuju. 2018. godine je dodana verzija sa Dual Clutch Transmission (DCT), dodan je i sustav Throttle By Wire (TBW), 3 moda postavki motora, pa se našao tu i Honda Selectable Torque Control (HSTC), te još poneka tehnička novotarija. Uza sve to bila je još i dostupna verzija Adventure Sports u prekrasim HRC bojama. Model Adventure Sports je bio opremljen sa boljom zaštitom od vjetra, većim spremnikom goriva i većim hodom ovjesa. Reakcije kupaca se najbolje mogu vidjeti kroz brojku od preko 87 000 prodanih Africa brojano od 2016.

Mobirise

Ove 2020. godine pred nama je novi model, dijamant je još malo ispoliran, da dobije još malo na sjaju. Obujam motora je povećan sa 998 ccm na 1084 ccm, iz toga sad proizlazi i novo ime, CRF 1100 L Africa Twin. Povećanje obujma je pridonijelo i povećanju snage sa 70 kW na 75 kW (102 KS) pri 7500 okr/min, povećan je i okretni moment sa 99 Nm na 105 Nm raspoloživ na 6250 okr/min. Sam pogonski agregat je prošao laganu seansu mršavljenja pa je olakšan za 2,5 kg, tj. 2,2 kg u DCT verziji. Dodan je i sustav Exhaust Control Valve (ECV), sličan kakav se ugrađuje u CBR 1000 RR Fireblade. Nova Africa zadovoljava EURO 5 normu.

Spomenut je sustav Throttle By Wire (TBW) i Honda Selectable Torque Control (HSTC), za 2020. godinu sustav je evoluirao te sad radi u kombinaciji sa 6 osnim Inertial Measurement Unit (IMU). Sustav korisniku pruža na biranje 7 stupnjeva podešavanja, 4 stupnja isporučivanja snage i 3 stupnja za regulaciju kočenjem motorom. HSTC je moguće potpuno isključiti. Jedna od ugrađenih novotarija je i Wheelie Control, kontrola podizanja prednjeg kraja motocikla. I to se može podešavati u 3 stupnja, kao i potpuno isključiti. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise

Vozač ima na raspolaganju 5 glavnim modova postavki motora, TOUR, URBAN, GRAVEL, OFF-ROAD, te personalizirani mod USER 1 & 2. U svakom tom modu vozač još može posebno podešavati već spomenuti HSTC, Wheelie Control, dakle bezbroj mogućnosti. Svime time se upravlja preko 6,5 incha TFT dodirnog zaslona.
Samo da spomenem verziju sa DCT mjenjačem, mislim da je ista opjevana već na tisuće puta, no ima i tu jedna novost. Spomenuti IMU sad prati nagib motocikla te prema tome upravlja i sa DCT mjenjačem, da ne bi bilo neželjenih promjena brzina u oštrim zavojima, koje bi mogle poremetiti stabilnost motocikla. E da, još da spomenem i G prekidač, sustav koji se brine za stražnji kotač, tj. za trakciju istog prilikom off-road vožnje. Da se dotaknem okvira i ovjesa, okvir je olakšan za 1,8 kg, a stražnja nova vilica je lakša za 0,5 kg. Prednji SHOWA ovjes je podesiv elektronski. Stražnji ovjes potpisuje također SHOWA, podesiv po svim željama. Razmak od tla je 250 mm, međuosovinski razmak je 1575 mm, ukupno je masa smanjena za 5 kg, tako da je mokra masa 226 kg. Kočnice, sprijeda dva valovita diska promjera 310 mm, sa četveriklipnim klještima, straga valoviti disk promjera 256 mm.
Ima tu još svakojakih sitnica, kao povezivost sa našim pametnim telefonima i još brdo toga o čemu bi mogao nizati rečenice, ali dosta više o tim tehnikalijama i moru kraćenica, idemo se voziti.

Mobirise

Vozim motore već 25 godina i sjesti na Africu je ipak nešto posebno, to je legenda. Već prvi kilometri opravdavaju tu legendu. Uopće me ne zanimaju modovi, podešavanja, dodirni zaslon, samo gledam da odem što dalje i da napravim čim više kilometara. Upravo za to je ovaj motor napravljen, da ga natovariš i uputiš se na kraj svijeta. Motor je udoban, snage ima u izobilju. DCT mjenjač je doživljaj za sebe, to je naprosto nevjerojatno da nešto umjetno može raditi tako prirodno. Taj mjenjač kao da je spojen na Vaš mozak, točno napravi ono što ste si zamislili, svaki trenutak na ovom motoru samo širi osmjeh. Mjenjač je savršen, u stanju je svih 6 brzina ispucat do brzine od 50 km/h, da nema trzaja, trokiranja, samo okret ručice gasa i baca 2 brzine niže i motor počne vuči poput vlaka. Nemoguće je da Vi sa običnim mjenjačem to izvedete tako fluidno kao što taj DCT to izvodi, to je jednostavno savršeno. Pogledao sam nekoliko videa o motoru i pročitao razne testove, pa pišu da bi moglo više snage, više ovog, više onog, moglo je ovako, moglo je onako. Pustite puste priče, ne treba ništa, treba samo benzina i voziti se, ovaj motor je projektil, s njim možete do Mjeseca i natrag. Tko ima sreće da si može nešto ovako priuštiti, to je to, jedini problem ostaje odluka dali krenuti na sjever prema Nordkappu ili na istok prema Vladivostoku. Za to je taj motor napravljen, ima sve što Vam treba i ne vjerujem baš da će puno vlasnika uspjeti doći do limita ovog motora. Tražiti mane ovom motoru je toliko besmisleno, pogotovo od strane amatera poput mene, tako da uopće ne želim ni pomišljati na to.

Dugo sam razmišljao s čime usporediti ovaj motor, da dobijete dojam o čemu se radi. Jedno mi pada na pamet, onaj čistokrvni crni mustang koji se svjetluca na uzvisini prerije. To je to, taj ne voli štalu, taj ne voli kratke šetnjice. To Vam je Africa Twin, Vaš Mustang na uzvisini prerije. Na Vama ostaje odluka dali ćete ga uzjahati i krenuti u avanturu života ili samo nastaviti gledati iz daljine i nastaviti životariti.

Zahvaljujem se „Ruting HONDA“ na ustupanju motora na test. 


Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala. 

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved