make your own site

HONDA X-ADV, model 2017 – Tomislav Veček

Imam nekoliko testova motora i automobila koji su već dugo na čekanju, bi rekli u marinadi. Što se može, kad je lijepo vrijeme onda se vozi, kad je bila zima i snijeg, čemu pisati o motorima. S time nam zima postaje samo još bolnija i tako se odužilo.

Eto sad sam se ulovio tipkovnice, pa da napišem nekoliko odlomaka o HONDA X-ADV koju sam testirao još prošlog kolovoza. Možda netko razmišlja o kupovini novog svestranog motocikla, pa da mu odluka postane još i teža, da slatke muke oko izbora postanu još i slađe.

Bilo je dogovoreno preuzimanje motora u Zagrebu, Ruting HONDA. Tokom razgovora oko testnog motora bio sam skeptičan, u glavi je bilo razmišljanje, ajde, ako nemaš ništa drugo daj to. Kasnije se pokazalo da sam bio u krivu kao nikad prije u životu. Takve situacije najbolje čovjeka nauče, da ne stvara mišljenje o nečemu ili nekome, prije nego vidi, upozna…

Da se malo informiram o X-ADV-u večer prije testiranja uzimam tablet u ruke, i idem malo prosurfati da vidim što se piše i priča o ovom skuteru, motoru, što li je već. Tako naletim jedan video, gdje čovjek isto tako testira motore i radio video osvrte. Par riječi tog autora videa, možda i najbolje opisuje taj motor. Pa je tako prije same vožnje rekao tj. postavio pitanje sam sebi. Kako da se popnem na taj motor? Dali sa nogom radim pokret kao da idem na scooter? Dali prebacim nogu kao da idem na nakeda, ili ga zajašem kao enduro motor? Odgovor na ta pitanja, neka svatko pronađe za sebe u nastavku teksta. Prije samog osvrta na vožnju, posvetiti ćemo se malo samom motoru i press materijalu koji izdaje HONDA.

HONDA X-ADV mješavina je popularnog SUV stila, off-road mogućnosti, ovjes je dugog hoda, opremljen radijalnim kočnicama, snažnim 745 ccm motorom, Dual Clutch mjenjačem. Raspolaže sa velikim prostorom za stvari ispod sjedala, podesivi vjetrobran, pametan ključ... Kad sve to sagledate, a pogotovo doživite, onda shvatite da je X-ADV sasvim nova vrsta, nova rasa motora. Kako su napisali, može biti skuter ili motor, ali mora biti lako upravljiv. Spojite skuter i motor u jedno i rezultat će biti nešto zanimljivo. Potpisujem tu rečenicu, zanimljivo, ali pošteno zanimljivo. Styling motora je odrađen u Italiji u HONDINOM centru istraživanje i razvoj koji se nalazi u Rimu. Polazni koncept kojim su se vodili jednostavno glasi: „Go Have Fun!“

Mobirise


Srce ovog motora je paralelni twin, 745 ccm, SOHC izvedbe, 4 ventila po cilindru. Agregat je koncipiran da snagu ispucava odmah sa niskih okretaja te potisak zadržava sve do gornjeg djela srednjih okretaja, u kombinaciji a DCT mjenjačem, ubrzanja sa trenutna, bilo sa stanja mirovanja ili već tokom vožnje. Na X-ADV-u raspolažete sa 40,3 kW (6250 okr/min) i max okretnim momentom od 68 Nm (4750 okr/min).

Da bi se smanjile vibracije i vožnja bila što ugodnija ugrađeni su i balanseri. Treba spomenuti da je agregat sa prednje i donje strane zaštićen sa aluminijskom pločom debljine 2,5 mm. Ova životinja napaja se preko usisnih tijela promjera 36 mm, PGM-FI sustavom. Motor zadovoljava EURO 4 normu, iza sebe ostavlja nešto malo CO2, 81 g/km. Po WMTC normi ispitivanja sa 1 L goriva prelazi 27,5 km, s obzirom da spremnik prima 13,1 L, benzinsku ćete posjećivati u prosjeku svakih cca 300 km, pa i više.

Spomenuo sam DCT mjenjač, Dual Clutch Transmission. Ova komponenta je toliko dobra da joj jednostavno trebam posvetiti nekoliko redaka. Unatrag par godina HONDA je počela taj DCT mjenjač stavljati u razne modele, i postaje sve popularniji sa svakim modelom u kojem se nađe. Ako je itko protiv automatik mjenjača, bilo u autu, a pogotovo na motoru onda sam ja na čelu te skupine, tj. bio sam na čelu te skupine. Jedanput kad se ovo isproba, možeš sam sebi reći, u kolikoj si zabludi bio kao protivnik automatskih mjenjača. Da se vratim opisu DCT mjenjača. Dakle sistem koristi dvije spojke. Jedna se koristi za kretanje, te za 1, 3 i 5 brzinu. Druga spojka se koristi za 2, 4 i 6 brzinu. Glavna osovina za svaku spojku nalazi se u unutrašnjosti one druge. Svaka spojka je zasebno upravljana sa svojim elektro-hidrauličnim sustavom. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Vozač ima na raspolaganju dva automatska moda i manualni mod. Automatski mod označen sa D, pruža vam smireniju svakodnevnu vožnju. Potom vam je na raspolaganju S mode koji je programiran da se mijenjanje brzina odvija na višim okretajima, za malo bolje sportsku vožnju. Mod S ima 3 razine, svaka razina pruža sve agresivniji odziv na gas, podizanje okretanja i sve širi osmjeh na licu vozača. Na komandnoj ploči sve je to označeno i znate u kojem ste modu. Možda zvuči malo komplicirano, ali privikavanje na tu cijelu priču traje 5 minuta. Tokom testiranja probao i ručno mijenjanje brzina. Na lijevoj stravi volana su tipke + i -. Što da vam napišem, odustao sam, čemu da vodim brigu, kad automatika to radi tako savršeno i glatko, tako da sam te tipke skroz zaboravio. E da, da ne zaboravim, završni prijenos je preko lanca, da vas „scooter look“ ne bi zavarao, pa tražili remen.

Okvir i ovjes motocikla. X-ADV koristi cjevasti čelični okvir. Ovakav tip okvira je pružao mogućnost da se ispod sjedala dobije prostran prostor volumena 21 L, pa je to i bio logičan izbor okvira. Moram spomenuti jednu sitnicu, spremište ispod sjedala ima i svoju LED rasvjetu, a unutra se također može naći i 12V utičnica. Međuosovinski razmak je 1590 mm, radijus okretanja je 2,8 m. Što se ovjesa tiče, sprijeda je podesiva up-side-down vilica promjera 41 mm, hoda 153,5 mm. Straga je aluminijska Pro-Link vilica, potpomognuta sa podesivim amortizerom hoda 162 mm. Da tu spomenemo i neke druge ergonomske mjere. Visina sjedala je 820 mm, visina od tla 162 mm, masa sa tekućinama 238 kg, volan izrađen od aluminija je širine 910 mm. Ručke volana su opremljene sa štitnicima istog dizajna kakvi su ugrađeni i na CRF 1000 Africa Twin modelu. Moram pridodati da je smještaj i upravljanje krajnje udobno. Kad si vozač nađe položaj koji mu odgovara, a to zaista nije teško na ovom motoru, imate osjećaj da možete do kraja svijeta sa ovim motorom. Pridodate li tome udobno sjedalo koje je dizajnirano da vozaču daje dobru potporu za leđa kao i vjetrobran podesiv u 5 položaja (razlika u visini iznosi 136 mm i 11° u nagibu između najnižeg i najvišeg položaja), i zabava može početi. 

Kotači i gume. Sprijeda je kotač od 17'' na koji je navučena guma 120/70 R17, straga je kotč 15'' sa gumom 160/60R15. Sprijeda su kočnice sa duplim diskovima promjera 296 mm i četveroklipnim kliještima, straga također disk, sve skupa opremljeno sa ABS sustavom. 

Mobirise
Mobirise
MobiriseGlavne tehnikalije i ono što se ne vidi smo prošli, sad par riječi o onome vidljivome, o modernim sitnicama. Prvo što će vam ostati u sjećanju kad sjednete na ovaj motor je „Smart Key system“. Da, ključ je u džepu dok se vozite, a na konzoli imate, ajmo je nazvati sklopkom, koja pušta u pogon sve sisteme.

Kompletan rasvjeta, prednja i stražnja svijetla, žmigavci sve je u LED izvedbi. Display na konzoli je velik, čitljiv, opremljen sa svim informacijama, brzina kretanja, stupanj brzine, mod mjenjača, trenutna potrošnja, količina goriva, vrijeme, čak i datum, pa čak i vanjska temperatura zraka, ma nema čega nema. Oko displaya je posloženo još nekoliko kontrolnih oznaka. Još jedna tako zanimljiva sitnica, je poluga ručne kočnice, budući da se radi o DCT mjenjaču, zakonski je nužno da je motor opremljen sa ručnom kočnicom. Kad smo kod zaustavljanja i stajanja, vrijedno je spomenuti i osim bočnog X-ADV ima i centralni nogar. No da stvar ne bi bila obična, centralni nogar je opremljen sa senzorom nagiba. Pa eto ako ste ponekad na vagi, dali će se motor prevrnut ili ne, eto ima lijeka i za to.

Eto, voljeli, ne voljeli, mora se priznat da je X-ADV nakrcat sa opremom, kao šipak trnjem. Čega god da se sjetiš ovo čudo to ima. Kako reklama kaže, ali ni to nije sve. Budući da se test odvijao lani sa modelom 2017, sa ovom godinom nam je stigao novi model, sa nekoliko dodatnih zanimljivosti. Za 2018. godinu, DCT mjenjač je dobio još jedno svojstvo. Dodan je G prekidač za off-road mod. Dakle, pored dosadašnjeg D, S moda (sa 3 razine) i manualnog mijenjanja, sad je dodan još i taj G prekidač. O čemu se radi, sa time je ova HONDA dobila 2 razine odabira momenta, tzv. HSTC (Honda Selectable Torque Control). Razina 1 dozvoljava nešto slobodnog okretanja stražnjeg kotača na travnatoj ili zemljanoj podlozi, dok razina 2 pruža sigurno prianjanje stražnjeg kotača na klizavim podlogama. Standardni mod, dakle prilikom paljenja motora je uključena razina 2, dok se isključivanjem HSTC, dobiva razina 1. Treba li reći da se HSTC uzeo sa police sa dijelovima koji pripadaju Africi Twin!?

Agregatu su se malo protegnule noge, pa je dignut limit okretaja na 7500 okr/min

Za 2018. godinu je X-ADV moguće dobiti i u verziji sa 35 kW motorom, što ga čini dostupnim za vozače A2 kategorije. Bez straha, nije ništa mehanički mijenjano. Te „oslabljene“ verzije se mogu diči na punu snagu, samo je potrebno posjetiti HONDA servis. Mala napomena koja će veseliti mlade vozače sa A2 kategorijom, ubrzanje od 0 do 100 km/h je vremenski identično otvorenoj verziji.

Sad konačno idemo na vožnju. Kako inače vozim CRF 250 L koji je skoro 100 kg lakši od X-ADV, u početku vožnje se osjeća ta veća masa, uglavnom na prednjem kraju. No kad se nađe položaj sjedenja i malo to u glavi posloži, osjećaj mase nestaje te se motor dalje vozi sasvim lagano. Motor postiže max brzinu od kojih 180 km/h, mislim da ide to i malo bolje, ovisno o masi vozača, a i njegovim proporcijama, neki lakši i manji vozač, bi to mogao navući možda i blizu 200 km/h. DCT mjenjač se u praksi pokazao savršenim. Kako sam već prije napisao, probao sam mijenjat brzine ručno sa tipkama, i to sve radi savršeno, gore, dolje, šetnja po brzinama je uglađena, ali odustaneš od toga, jer automatika to radi zaista savršeno. Dok se mirno lagano vozite automatika izreda brzine sve do 6-te. Ukoliko vam je potrebno ubrzanje, samo odvrnete gas, automatika spušta istog trena za 1 ili 2 brzine niže i dobivate momentalni potisak. To se sve događa odmah, nema zadrške, zastajkivanja, trešnje, pada snage ili momenta. Sve to se događa dok vi odvrčete ručicu gasa. Kočnice su na vrhuncu. Pritiskom 2 prsta i to staje, ako još malo „piknete“ stražnju, e onda

staje, ali staje prije nego se nadate, pa je u početku dobro pripaziti i na to što se događa iza vas, da vas netko ne zakuca u zadnji kraj. Malo da si možete usporediti sa svojim motorima, pri brzini od 100 km/h, motor se vrti na 3100 okr/min i kaže trenutnu potrošnju od 3,5 L.

Na početku sam postavio pitanje, što je ovo, scooter, enduro, naked…, neki najtočniji odgovor bi bio, ovo je jeb*** opaki stroj koji vam neće dosadit ni da imate 2 života.

Za kraj se moramo dotaknuti cijene ovog motora, dok sam preuzimao motor za testiranje, u salonu je na takvome bila cijena od 94.900 kn. Dali je to puno, sigurno da je. Za manje novce smo prije 10-ak godina kupovali 600 kubika RR motore. Dali taj iznos ovaj motor može opravdati? Ne znam, to su veliki iznosi, ako se protegnete još malo (+ cca 18.000 kn) možete imati Africu Twin sa klasičnim mjenjačem, pa ako se još malo protegnete i Africu sa DCT mjenjačem. Ako tako nastavimo sa tim „protezanjem“ možemo doći i do Gold Winga …

Ako pogledamo drugu stranu te cjenovne medalje, dobivate sljedeće: 750 ccm motor sa balanserima vibracija, savršeni DCT mjenjač, podesiv prednji i stražnji ovjes, aluminijski upravljač, štitnike za ruke, podesiv vjetrobran, pametan ključ, konzolni displey sa svim podacima, LED rasvjetu, aluminijsku zaštitu agregata, spremište ispod sjedala sa LED rasvjetom i 12 V utičnicom, ABS sustav, centralni nogar sa senzorom nagiba, ručna kočnica…To sve komponente X-ADV udaljavaju od nekog klasičnog maxi scootera i približavaju ga nekim maxi motorima, tako je i cjenovno negdje na pola puta između ta 2 svijeta i stvara sam svoju karizmu i nalazi kupce. Niti sama HONDA koja ga je stvorila, ne svrstava ga u niti jednu postojeću skupinu motora, X-ADV je svoj svijet on je zaseban i o njemu će se pričat još duže vrijeme.

E da, zvuk, zvuk motora, opet moram upotrijebit onu riječ koja to najbolje opisuje, motor ima jeb*** zvuk

Vozilo na test ustupio: HONDA Ruting, Zagreb

Mobirise


TEHNIČKI PODACI: (MODEL 2018.)

ENGINE: 
Type: Liquid-cooled, L2, SOHC
Engine Displacement (cm³): 745 cc
No. of Valves per Cylinder: 4
Bore × Stroke (mm): 77 x 80
Compression Ratio: 10.7:1
Max. Power Output: 40.3 kW @ 6,250 rpm
Max. Torque: 68 Nm @ 4,750 rpm
Oil Capacity: 4.1 L
FUEL SYSTEM:
Carburation: PGM-FI
Fuel Tank Capacity: 13.1 L
Fuel Consumption: 27.5 km/l
ELECTRICAL SYSTEM:
Starter: Electric
Battery Capacity: 12 V-11.2 AH
ACG Output: 420 W @ 5,000 rpm 

DRIVETRAIN:
Clutch Type: Wet multiplate Hydraulic / Wet multiplate Hydraulic Dual clutch (DCT)
Transmission Type: 6-speed
Final Drive: Chain

FRAME:
Type: Steel Diamond

CHASSIS:
Dimensions (LxWxH): 2245x910x1375 mm
Wheelbase: 1,590 mm
Caster Angle: 27°
Trail: 104 mm
Seat Height: 820 mm
Ground Clearance: 162 mm
Kerb Weight: 238 kg
Turning radius: 2.8 m

SUSPENSION:
Type Front: Adjustment
Type Rear: Prolink with Rear Shock Preload adjustment

WHEELS:
Rim Size Front: 17 inch
Rim Size Rear: 15 inch
Tyres Front: 120/70 R17
Tyres Rear: 160/60 R15

BRAKES:
ABS System Type: 2 Channel

INSTRUMENTS & ELECTRICS:
Instruments: Digital
Headlight: LED
Taillight: LED

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved