online website builder

Restauracija - TOMOS E90, 1979.
tekst i slike: David Pojer

Dok sam listao facebook, naletio sam na predivne slike restauriranog TOMOS-a. Kako je TOMOS i "2 taktol" bio dio svih nas u mlađim danima, nisam ostao hladan, te sam kliknuo na slike. Malo po malo, došao sam u kontakt sa g. Davidom, autorom slika, razmijenili smo nekoliko poruka pa eto rezultat toga je da Vam predstavimo jednu od njegovih restauracija, TOMOS E90. U nastavku, tekst od g. Davida.

Evo jedan motor koji sam radio, ali za sebe i dan danas je kod mene i ne prodaje se. Od kad sam zavolio oldtimer mopede i motocikle uvijek je kao sveti gral među tomosima bio TOMOS E90 kojeg sam i ja htio u svojoj maloj kolekciji mopeda koja svakim danom raste, koliko stignem zbog posla. Uspio sam ga pronaći u staroj staji gdje je stajao dugi niz godina. Uništen, bez jako puno originalnih dijelova, a i ono sto je imao je bilo u katastrofalnom stanju.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Nakon kupnje i izvlačenja iz staje uslijedilo je prvo pranje i stvarni pregled situacije.
Nakon utvrđivanja stanja postojećih dijelova slagao se plan što će se od originalnih dijelova obnoviti, što će se nabaviti drugo, ali isto originalno i što će ići novo.
Kao što je vidljivo imam firmu gdje radimo restauracije tako da imamo svoje strojeve i opremu za rad pa ne ovisim o drugima i sve sam radim kako hoću i želim.
Nakon rastavljanja slijedila je klasifikacija dijelova, pjeskarenje, cinčanje, kromiranje, popravak limarije.

Potraga za dijelovima je trajala dugo kao i sama restauracija koja je trajala cca godinu i pol dok se sve nabavilo pa je počelo slaganje.
Aluminijski dijelovi su polirani, obruči ubačeni novi, originalne žbice očišćene i cinčane, slaganje i centriranje kotaca, preslagivanje mašine. Cilindar je original nikasil u odličnom stanju pa nije bilo potrebe oko toga ništa dirati, jer se danas najviše cijene takvi original nikasil cilindri.
Boja je metalik zelena kakav je bio i u originalnom izdanju.
Danas je motor kompletno složen, vozi se ponekada, najviše ide na oldtimer susrete i razne izložbe.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Ako se nekome od Vas probudila nostalgija, a negdje na tavanu ili šupi imate TOMOSA i poželite ga restaurirati, možete se javiti g. Davidu, bilo da trebate polovne ili nove dijelove, ili pak se odlučite posao prepustiti njemu. Osim dijelova i restauracije, tu su još usluge strojne obrade, pjeskarenje i površinska zaštita, poliranje, slaganje i centriranje kotača, izrada metalnih konstrukcija... Možete ga kontaktirati i naći na sljedećoj adresi:

Motor Metal j.d.o.o.
Cerovac 84 A,
34000 JAKŠIĆ
David Pojer
mob: 00385-99-841-1668
e-mail: davidpojer539@gmail.com
web: motor metal
YouTube

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

Mobirise
Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved